C'est Belle Blog

onderdeel van Artikelo.nl

  • Categorieën:
  • Ogen
11 november 2020

Oefeningen voor ontspannen ogen

C C'est Belle in Ogen

Oefeningen voor ontspannen ogen

Ogen zijn door zenuwen verbonden met de hersenen. Bij hersenletsel of hersenschudding kunnen de ogen veranderen. Bij een schedelbasisfractuur zijn de ogen vaak in een bepaalde richting gedraaid en zijn er blauwe plekken onder de ogen zichtbaar. Bij het vermoeden van een hersenschudding zegt de pupilreflex veel over de medische toestand.

Ogen in balans

In China zegt men dat de levensenergie zichtbaar is in de ogen. Mensen met een gebalanceerd leven vertonen een heldere blik en zijn hierbij energiek, vriendelijk en hebben een goed humeur. Staan de ogen meer gespannen en stralen ze stress uit, dan is er sprake van irritatie en boosheid.

Ogen en emoties

Ogen kunnen figuurlijk spreken. Geluk, verdriet, pijn, spanning, zenuwen, blijdschap en verlegenheid komen terug in de blik van de ogen. Als het leven langdurig tegen zit, dan zullen de ogen een doffe uitstraling krijgen. Zonder woorden te spreken is de gemoedstoestand van een ander uit de ogen af te lezen.

Ogen en gezondheid

In een ruimte met te weinig zuurstof worden onze ogen zwaar en ontstaat er een slaperig gevoel. Volgens een Chinese wijsheid staat het onderste ooglid in verbinding met de maag en het bovenste ooglid met de milt. Een zwelling onder de ogen is een teken van zwakke nieren en een symptoom van vermoeid zijn. De iris wordt in verband gebracht met de lever. Door een iriscopie onderzoeken natuurgenezers hun patiënten om daarbij in een vroeg stadium de disbalans en functionele stoornissen van het gehele lichaam vast te stellen.

Oefeningen voor ontspannen ogen

Door oefenen blijven de oogspieren vitaal. Voer onderstaande oefening uit zonder het hoofd te bewegen. Neem plaats op een stoel en beweeg alleen de ogen.

  1. Kijk met 1 oog omhoog en omlaag en herhaal dit 5x per oog.
  2. Kijk met 1 oog van links naar rechts en herhaal dit 5x per oog.
  3. Kijk met 1 oog van rechtsboven naar links onder en herhaal dit 5x per oog.
  4. Draai met 1 oog rond in de richting van de klok. Draai daarna tegen de richting van de klok in. herhaal dit met het andere oog.
  5. Draai de ogen 3x in de vorm van een liggende 8.

Oefening accommoderen ogen

Als ooglenzen accommoderen worden ze achtereenvolgens bol en plat. Hou een wijsvinger voor het gezicht en kijk naar de top van de vinger en wissel dit af met de ruimte erachter.

Ogen palmeren

Voelen de ogen gespannen aan dan kan je deze ontspannen door ze te palmeren. Neem een zittende houding aan en verwarm je handen door ze tegen elkaar te wrijven. Leg een kussen op je schoot en plaats je ellebogen op het kussen. Plaats de warme handen over de ogen zonder druk uit te oefenen. Ook lichte hoofdpijnklachten hebben hier baar bij.

Acupressuur massage

Rond de ogen bevinden zich veel acupunctuurpunten. Deze zogenaamde ‘poorten van Oi’, beïnvloeden de energiebanen in het lichaam. Een massage van deze Oi punten worden de energiebanen rondom het oog gestimuleerd. Verwarm de handen door ze tegen elkaar te wrijven. Plaats de toppen van 3 vingers onder de gesloten ogen op de oogkas. Beklop de ogen licht en maak hierbij een draaiende bewegen rond het oog. Masseer hierna de oogkassen met korte, draaiende bewegingen.

Vermoeide ogen

vermoeide ogen hebben baat bij speciale oogzakjes die zijn gevuld met lavendel. Plaats de zakjes in een liggende positie op de ogen en laat ze 10 minuten liggen. Ontspan bewust met hulp van de fijne lavendelgeur. C’est Belle!