onderdeel van Artikelo.nl
De meeste mensen besteden niet veel aandacht aan handverzorging. Dat is een gemis, want je handen krijgen een hoop te verduren op een dag. Het koude weer kan je handen uitdrogen, net als bepaalde schoonmaakmiddelen en desinfecterende gel. Verzorgde handen zijn niet alleen een goed visitekaartje, ze helpen je ook om gezond te blijven. Verzorgde handen zijn beter beschermd tegen schadelijke bacteriën. Het is tegenwoordig dus extra belangrijk om je handverzorging serieus te nemen. In deze blog gaan we hier dieper op in.
Iedereen heeft wel eens last van een droge huid of schrale plekjes. Om beter te begrijpen wat hier de oorzaak van is, is het van belang om te weten hoe de huid is opgebouwd en wat de functies van de verschillende huidlagen zijn. Hieronder zullen we de verschillende huidlagen bespreken:
De opperhuid is de bovenste laag van de huid. Dit is het gedeelte van de huid dat zichtbaar is en wordt blootgesteld aan de buitenwereld. De opperhuid bestaat uit meerdere lagen. We bespreken de verschillende lagen van de buitenste laag naar de binnenste laag:
Hoornlaag:
Dit is de bovenste laag van de opperhuid. Deze laag bestaat uit dode cellen zonder celkern. De hoornlaag zorgt voor stevigheid en bescherming. Als de dode cellen water verliezen drogen ze uit. Ze laten na verloop van tijd los en worden vervangen door nieuwe cellen.
Heldere laag:
Onder de hoornlaag ligt de heldere laag. Deze huidlaag bestaat uit dode huidcellen die dicht op elkaar worden gehouden door een tussencelstof.
Korrellaag:
Ook de korrellaag bestaat uit dode huidcellen. In de korrellaag worden de cellen gevuld met keratine. Dit is een proteïne die ook aanwezig is in je nagels en haren.
Stekelige laag:
In de stekelige laag beginnen de huidcellen uit te drogen en af te sterven. Dit wordt het verhoorningsproces genoemd.
Basale laag:
Nieuwe cellen worden aangemaakt in de basale laag. De nieuwe cellen reizen door alle huidlagen totdat ze bij de hoornlaag komen. Daar drogen ze uit en sterven ze af. Daarna begint het proces weer opnieuw.
Onder de opperhuid ligt de lederhuid. Deze huidlaag bestaat uit bloed- en lymfevaten, talgklieren en zenuwen. De lederhuid regelt veel processen: deze huidlaag zorgt voor de voeding van de opperhuid en zorgt voor elasticiteit en stevigheid. De bloedvaten leveren zuurstof en regelen de lichaamstemperatuur. De zenuwen geven prikkels door aan de hersenen, zo kun je voelen of iets warm of koud is bijvoorbeeld.Tot slot houden de talgklieren de huid vet. Dit beschermt de huid tegen uitdroging. In de handpalmen en voetzolen zijn geen talgklieren aanwezig.
De onderste huidlaag bestaat vooral uit bindweefsel, vetcellen, zenuwvezels en bloedvaten. De onderhuid zorgt voor isolatie en bescherming.
Gedurende de dag worden onze handen blootgesteld aan schadelijke factoren. Denk bijvoorbeeld aan zeep en schoonmaakmiddelen, maar ook natuurlijke factoren zoals kou, wind en zon. Al deze elementen kunnen de huid beschadigen en uitdrogen waardoor het verouderingsproces wordt versneld.
Vanaf je 25e jaar begint het natuurlijke verouderingsproces. De huid wordt droger, dunner, gevoeliger en verliest elasticiteit. Ook begint de productie van collageen en hyaluronzuur af te nemen. Dit zijn twee stoffen die zorgen voor stevigheid, elasticiteit en hydratatie. Door de afname wordt de huid slapper en krijg je rimpels. Ook zullen effecten van buitenaf een grotere invloed hebben op je huid. Om je huid te helpen beschermd te blijven is het van belang om een goede handverzorging te hebben.
Na een toiletbezoek en voordat je gaat eten is het verstandig om je handen te wassen. Zo worden oppervlakkige bacteriën en vuil verwijderd en voorkom je dat je deze bacteriën ongemerkt binnen krijgt of verspreid. Tegenwoordig wordt het in verband met het coronavirus aanbevolen om meerdere keren per dag je handen te wassen.
Hoewel handen wassen zeker belangrijk is om gezond te blijven kan het ook een ongewenst effect hebben. Zeep en desinfecterende middelen kunnen de huidbarrière beschadigen waardoor je handen vocht verliezen en uitdrogen. Dit kan op den duur ontstekingen veroorzaken of zelfs leiden tot chronische eczeem.
Voor een optimale handverzorging en om je handen zoveel mogelijk te beschermen tijdens het wassen kun je het beste kiezen voor een zeep met natuurlijke oliën en toegevoegde vitaminen. Of kies voor een milde zeep voor kinderen. Dit verkleint de kans dat de huidbarrière wordt beschadigd en voorkom je vochtverlies.
Veel mensen hebben last van droge handen. Droge handen worden veroorzaakt door vochttekort. Talg en vet vormen een beschermlaag die de huid vettig doet aanvoelen en die de verdamping van vocht regelt. Wanneer deze beschermlaag wordt aangetast kan er teveel vocht verdampen. Er zijn verschillende factoren die de beschermlaag kunnen beschadigen:
– (te) vaak je handen wassen;
– verkeerde verzorgingsproducten;
– weer- en temperatuursveranderingen;
– huidziektes;
– stress;
– huishoudelijke producten zoals schoonmaakmiddelen;
– roken.
We hebben in deze blog al uitgelegd waarom handverzorging belangrijk is en welke invloeden je handen kunnen doen uitdrogen. Hieronder hebben we wat tips verzameld die je kunnen helpen om je huid te beschermen en die zorgen voor een optimale handverzorging:
1. gebruik regelmatig handcrème, zeker na iedere wasbeurt. Als je je handen extra wilt verzorgen kun je ze voordat je gaat slapen insmeren met een dikke laag verzorgende crème. Om te zorgen dat de crème goed intrekt kun je dunne handschoenen dragen tijdens het slapen.
2. was je handen met lauw water. Gebruik neutrale zeep die natuurlijke olie en vitaminen bevat.
3. dep je handen droog met een handdoek of (keuken)papier. Vermijd handdrogers.
4. gebruik handschoenen bij huishoudelijke taken zoals schoonmaken of tuinieren.
5. smeer je handen dagelijks in met een crème die SPF bevat. De UV-stralen van de zon kunnen je huid beschadigen.
6. gebruik een speciale scrub voor je handen om dode huidcellen te verwijderen. Smeer je handen na het scrubben in met een verzorgende crème.
7. bescherm je handen tegen de kou door handschoenen te dragen.
De conditie van je huid wordt mede bepaald door je voeding. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan ervoor zorgen dat je huid minder gezond is. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken zodat de huid goed gehydrateerd blijft. Een gezonde en evenwichtige voeding kan helpen om de huid gezond en beschermd te houden.
1. Scrub
Om je huid te helpen de dode huidcellen af te voeren kun je een keer per week een speciale hand scrub doen. Naast het verwijderen van de dode huidcellen zorgt een stevige scrub ook voor een betere bloedsomloop. De SPA hand scrub op basis van shea boter zorgt voor een diepe voeding en hydratatie. De SPA hand scrub bevat ook de vitaminen A, D, E en F die je huid in goede conditie houden. Ook bevat de scrub macadamia-olie die zorgt voor versteviging en revitalisering van de opperhuid.
2. Handcrème
Het is verstandig om je handen meerdere keren per dag in te smeren met handcrème. Het is aangeraden om het in ieder geval na iedere wasbeurt te doen. Daarnaast is het ook belangrijk om de handen na het scrubben goed in te smeren. Breng een hoeveelheid crème ter grootte van een hazelnoot aan op je handpalm en wrijf met je handen over elkaar om de crème te verspreiden. Vergeet ook de bovenkant van je handen, je nagels en nagelriemen niet in te smeren.
3. Nagelriemolie
Het verzorgen van je nagelriemen is een belangrijke stap in een goede handverzorging. Je nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën of schadelijke stoffen niet onder je huid terecht kunnen komen. Als de nagelriemen beschadigen kunnen er ontstekingen ontstaan. Voor een goede handverzorging is het van belang om de nagelriemen gezond te houden met behulp van een speciale nagelriemolie.