Week 18 – Wat zijn je slechte eigenschappen?


WP_20160615_16_10_59_Pro (2)

Ik vind slechte gewoontes een vaag begrip. Ik bedoel, slechte gewoontes kunnen sterk variëren. Van ‘ik vind dat ik te weinig beweeg’ tot ‘zo af en toe roof ik per ongeluk de hele Ikea leeg’. Bij wijze van spreken dan hé. Ik roof niet per ongeluk de hele Ikea leeg. Dat doe ik altijd zeer bewust. En helaas betaal ik daar dan ook nog voor.’

Maar goed, mijn slechte gewoontes. Een kleine lijst dan maar, want ik heb vast wel meer slechte gewoontes maar om mijzelf nou helemaal af te kraken op mijn eigen blog. Bovendien, straks lezen jullie dit niet meer omdat jullie mij een raar en slecht persoon vinden.

Slecht voor mijzelf zorgen – Bij enorme stress of drukte, zet ik mijzelf nogal eens op de tweede of derde plaats. Dan eet ik minder goed of gezond, drink ik te weinig en slaap ik weinig. Het is niet een gewoonte waar ik al te trots op ben en ik probeer er ook streng op te letten tegenwoordig.

Belangrijke dingen vergeten – Ik ben een ontzettende warhoofd soms. Daarom vergeet ik vaak belangrijke mailtjes snel te beantwoorden en dat leidt tot de eeuwige struggle: is het nu wel of niet te laat om nog te reageren ?

Spullen rond laten slingeren – Daar ben ik nogal goed in. Door het hele huis heen liggen mijn schoenen, mijn mascara ligt regelmatig in een la vol stiften, mijn telefoon ben ik heel vaak kwijt en de keren dat ik iets ben vergeten en het gewoon nog bij Vriendknul ligt zijn ontelbaar.

Mijzelf naar beneden praten – Je hebt bescheiden zijn en heel erg bescheiden zijn. Soms wil ik gewoonweg niet accepteren dat iets ik door hard werken heb bereikt en kom ik met excuses aanzetten als ‘de leraar vond mij zielig’, ‘anderen hebben het nog beter gedaan’, ‘ik zal wel geluk hebben gehad’. Niet altijd een goede gewoonte. Ik moet echt leren om soms gewoon te zeggen: ‘Ja, dat heb ik gedaan. Dat heb ik goed gedaan.’

Klunzig zijn – Ik ben behoorlijk klunzig op veel vlakken. Ik kan van alles laten vallen en kapot maken. Maar ik kan ook onhandig uit de hoek komen of per ongeluk verraden wat voor een cadeau ik ga geven. Ach ja, zorgt ook weer voor een hoop hilariteit toch?

Er zijn ook een hoop eigenschappen die ik niet per definitie slecht vind, zoals onzekerheid en perfectionisme. Naar mijn idee worden te vaak de negatieve kanten van die eigenschappen benadrukt. Het blijft gewoonweg altijd van een belang dat je jezelf niet laat blokkeren door een eigenschap, maar laat motiveren. Om dit lijstje positiever af te sluiten vind ik ook dat ik gedisciplineerd, ambitieus en enthousiast ben.


Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen?


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

10 gedachten over “Week 18 – Wat zijn je slechte eigenschappen?

 • Annika

  Die klunzigheid herken ik wel! Mijn slechte eigenschap is dat ik altijd heel chaotisch ben. Ook ben ik best wel een uitsteller, dit wil ik echt veranderen! Mijn goede eigenschap is denk ik dat ik geïnteresseerd ben in anderen. :)

 • Irma

  Oef, heel veel herkenning in één blog. Vooral het mezelf naar beneden praten is bij mij een dingetje: complimentjes wegwapperen, doen alsof het niets is, dat iets per ongeluk lukte, etc. Maarrr ik leer steeds meer de dingen te vieren en er trots op te zijn. En dat vind ik een steeds fijner wordend eigenschap! :)

 • Melle

  Ongeveer een jaar geleden was ik voor mijn blog in gesprek met een recruiter, over de do’s en dont’s van solliciteren. We hadden het over ‘slechte’ eigenschappen en toen vertelde hij, dat hij het erg fijn vond als mensen dingen zeiden die ‘coachable’ waren. Ofwel, waar verbetering in zit. Ik vond dat zo’n interessante gedachten en nu ik jouw blogpost lees denk ik daar weer aan en hoe goed jouw ‘slechte’ eigenschappen wel niet zijn :) YEEES!

  • Madelon Bericht auteur

   Oh wat heerlijk positief gedacht! Dat is inderdaad een veel fijnere gedachte. Slechte eigenschappen klinkt zo definitief en negatief. Ik geloof inderdaad dat overal wel verbetering in zit, maar het is ook absoluut niet verkeerd om in sommige dingen wat minder goed of handig te zijn. We kunnen niet helemaal perfect zijn haha!

 • Manon

  Haha zo herkenbaar, vooral het onhandige en het mezelf naar beneden praten. Al is dat laatste bij mij meer dat ik niet met complimentjes om kan gaan, ook al ben ik dan heel trots, dan draai ik er alsnog om heen omdat ik het awkward vind om “ja dankjewel, ik ben ook geweldig” te zeggen xD (bij wijze van spreke natuurlijk) “Mijn mascara ligt regelmatig in een la vol stiften” mmm, betekent dat ook dat je mascara gebruikt als stift.. en stift als mascara? Dan ben ik namelijk wel heel benieuwd naar het eindresultaat. Mijn grootste slechtste eigenschap is dat ik altijd bang ben om uit mijn comfortzone te komen. Als iets een keer anders is dan normaal, ben ik veel te bang dat er iets mis gaat. Als ik bijvoorbeeld in een gebouw college heb waar ik nog nooit eerder ben geweest komen al mijn angsten naar boven. Helaas is de enige manier om die angst te overwinnen om het gewoon te doen zodat je comfortzone steeds groter wordt, maar goed, working on it = D

  • Madelon Bericht auteur

   Hahah nou dat gedeelte van de mascara is ook deels mijn familie. Mijn vader legt het altijd tussen de stiften en dan ben ik het weer dagenlang kwijt en koop ik maar een nieuwe haha. De angst om uit de comfortzone te komen herken ik ook wel een beetje. Ik kan enorm stressen als ik niet weet wat ik moet verwachten en waar ik aan toe ben. Tegelijkertijd heb ik geleerd dat af en toe een beetje uit je comfortzone gaan best goed voor je is, dus inderdaad gewoon steeds weer stapje voor stapje wat overwinnen :)

 • Myrthe

  Ik vind het altijd leuk om dit van anderen te lezen! Toch kun je aan een aantal van jouw slechte eigenschappen ook wel veel goeie kanten belichten: bescheidenheid, anderen op de eerste plek zetten. Ik sluit me helemaal aan bij je eenalaatste zin (mooi verwoord ook!), je kunt maar beter het beste uit je ‘slechte’ eigenschappen halen :)