One down, one to go!


 

Het kostte drie jaar aan hard studeren, stress en deadlines. En daarna kostte het heel veel geduld met het terugkrijgen van mijn laatste resultaten. Maar nu mag ik eindelijk van de daken (of uit het raam, zoals op de foto) schreeuwen: ik ben afgestudeerd!!

 

Maar in wat dan precies? 

Ik heb mijn bachelor Algemene Cultuurwetenschappen gehaald aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ACW, kort gezegd, is een studie die kijkt naar de verhouding tussen kunstdisciplines, samenleving, politiek en andere invalshoeken. Ik kan er nog veel meer over vertellen en uitleggen, maar dan wordt deze blogpost te lang. Het is in iedere geval een heel brede opleiding. Als voorbeeld: één van mijn laatste papers ging over het ‘Nederlandse’ gezin in de stripserie Jan, Jans en de kinderen (die van de Libelle). Mijn scriptie ging daarentegen weer over de weergave van witte en zwarte kinderen in een negentiende-eeuws anti-slavernij kindertijdschrift. Genoeg variatie dus!

 

En nu? 

Nu ben ik dus klaar. Een heel gek idee eigenlijk. Drie jaar werk je heel hard en volop en ineens is dat ‘klaar’. Je krijgt geen telefoontje zoals op de middelbare school met “je bent geslaagd’ maar je moet gewoon afwachten tot je alle cijfers binnen hebt en dan – heel saai – zelf een diploma-aanvraag indienen. Het voelt ook nog niet echt alsof ik ‘iets’ heb of ben. Ik ben ook nog echt niet klaar voor het werkende leven. En gelukkig duurt dat ook nog even. Het komende ‘schooljaar’ ga ik namelijk door met mijn tweede bachelor: Religiewetenschappen.

Het afgelopen jaar deed ik twee opleidingen tegelijkertijd. Dat was af en toe best pittig. Nu valt ACW weg en hoef ik mij maar op eentje te richten. One down, one to go zeg maar. Ik kan mij nu volledig focussen op Religiewetenschappen en hopelijk ben ik daar ook over één of anderhalf jaar mee klaar. Daarna wil ik graag nog een master doen. Momenteel twijfel ik over verschillende masters, maar mijn voorkeur gaat uit naar de master Cultuurgeschiedenis in Utrecht. Als ik terug kijk naar mijn periode bij ACW hield ik mij daar ook het meest mee bezig.

Ik ben in ieder geval heel trots op mijzelf. Ondanks dat er tijdens mijn studie veel is gebeurd op persoonlijk vlak, heb ik binnen drie jaar mijn bachelor gehaald én ook nog eens met goede cijfers. Volgend jaar ga ik lekker genieten van nog een bachelor. Maar nu eerst lekker vakantie vieren!

 

Welke opleiding hebben jullie gedaan of doen jullie? 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

14 gedachten over “One down, one to go!